Melekler Korusun
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Melekler Korusun

Melekler Korusun Dizisi
 
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  Ziyaretci defteri  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

 

 Huzurevinde Yaşlılar Nasıl Bir Yaşam sürdürür.?

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Hümeyr@
yeni Üye
Hümeyr@


Kadın Mesaj Sayısı : 72
Yaş : 30
Ruh Hali : Huzurevinde Yaşlılar Nasıl Bir Yaşam sürdürür.? Melek
Kayıt tarihi : 08/12/08

Huzurevinde Yaşlılar Nasıl Bir Yaşam sürdürür.? Empty
MesajKonu: Huzurevinde Yaşlılar Nasıl Bir Yaşam sürdürür.?   Huzurevinde Yaşlılar Nasıl Bir Yaşam sürdürür.? EmptySalı Ara. 30, 2008 5:03 pm

Huzurevinde yaşlılar nasıl bir yaşam sürdürür. ?

Huzurevi kesinlikle bir hastane, bir tedavi merkezi, yaşlının rehabilite edildiği bir merkez yada bakım ünitesi değildir. Kendi kendine yetebilen, ihtiyaçlarını tek başına görebilen, gezip dolaşabilen yaşlıların yaşam kalitesini yükseltmek, bir kısım ihtiyaçlarına karşılık verebilmek, onları yaşıtları ile müşterek hayat paylaşabilecekleri ortamlara kavuşturabilmek için açılmış sosyal kuruluşlardır.

Yaşlılar için hayat sabah saat 07.00 gibi başlar. Uyanan yaşlılar bu saatten itibaren yemek salonuna geçerler. Huzurevi personeli tarafından hazırlanmış kahvaltılarını yaparlar. Kahvaltı sonunda huzurevinin bahçesinde ya da salonlarında sohbet etmek, dinlenmek, hava almak için dağıldıklarında, huzurevi personeli için 24 saat sürecek bir koşuşturma başlar.

Bir yandan huzurevi birimleri ile yaşlıların dışarıda olmasından istifade eden huzurevi personeli onların odalarını temizlemeye başlarlar. Kirlenen lavoba; tuvalet ve banyoları, odaları temizlenirken, kirli çamaşırları toplanır, yıkanır, kurutulur, ütülenir ve odalarına yerleştirilir.

Bu sırada huzurevi sağlık personeli, tek tek yaşlılarla ilgilenmeye başlamıştır bile. Bir kısmının tansiyonları ölçülürken, şeker sorunu olanların şeker tahlilleri yapılır. Tek tek ilaçları kontrol altında dağıtılır. Kesinlikle yanlış ve gereksiz ilaç almaları önlenir. Kullandıkları ilaçlar doktor talimatına uygun olarak bizzat görevliler tarafından yaşlıya verilir. Sağlığı özel bir ünitede bakımı gerektirenlerle ilgili sağlık işlemleri tamamlanır, ambulans çağrılır ve yaşlı en kısa sürede en yakın hastaneye sevk edilir.

Bu arada huzurevi mutfağında, profesyonel bir ekip tarafından öğlen yemeği hazırlanmaktadır. Tamamen yaşlı sağlığına uygun olarak hazırlanan az yağlı ve az tuzlu yemek servisi tam 12.00’de başlar. İki çeşit yemek, salata, meyve veya tatlı yanında öğlen yemeklerinde mutlak surette yaşlıya bir kase yoğur verilir. Yoğurt yaşlının kalsiyum ihtiyacının giderilmesinde ve kemiklerinin güçlenmesinde zaruri ve gerekli bir besindir.

Yaşlılar öğle yemeğinden sonra, çay saatine kadar odalarında dinlenmeye çekilmişlerdir. Saat 14.30’da çay zili ile birlikte yine bahçeye çıkmaya başlamışlardır. Çaylar, pastalar eşliğinde içilirken, yavaş yavaş ziyaretçiler gelmeye başlamıştır bile. Ziyaretçileri gelenler, salonlarda yada bahçenin bir köşesinde onlarla keyifli sohbetler yaparken, huzurevi personeli akşam hazırlıklarına başlarlar.

Hafif geçen bir akşam yemeğinden sonra, televizyon seyredilirken çaylar içilir. Sonrada yavaş yavaş odaların yolu tutulur.

Onlar odalarına çekilirken, gece personelinin gece mesaisi başlar. Yemek salonu temizliği ve bulaşık işi bittikten sonra, odaların kontrolü, hasta olan yaşlıların takibi, ilaçlarının kontrolü şeklinde sabaha kadar süren bir koşuşturma başlar.

Kimler huzurevinde ve hangi şartlarda kalabilir ?

Huzurevinde kalabilmek için Huzurevi yönetmeliği gereğince 55 yaşını bitirmiş olmak gerekir. 55 Yaşını bitirenler ve huzurevinde kalmasını engelleyen bir sağlık sorunu bulunmayanlar huzurevinde kalabilir.

Huzurevinde kalan yaşlılar huzurevine 400.-YTL ücret öderler. Bu ücret karşılığı yaşlının tüm barınma, beslenme, ısınma ve soğutma ihtiyaçları, çamaşır temizliği ve diğer ihtiyaçları huzurevi yönetimi tarafından yerine getirilir. Sağlık ve benzeri sorunlarında kendilerine destek olunur.

Huzurevinde kimler çalışır. ?

Huzurevi her türlü hizmetin verildiği sosyal birimlerdir. Bu nedenle, huzurevlerine, sorumlu müdür, doktor, hemşire, sosyal hizmet uzmanı, aşçı ve hizmetlilerden oluşan bir personel grubu hizmet verir. 15 Kişiden oluşan bu personel grubu yaşlıların yaşam kalitesini yükseltmek için tüm gün boyunca çaba sarf eder.

Yaşlılar için sosyal bir faaliyet var mıdır ?

Huzurevinde kalan yaşlıların mümkün olduğunca huzurevi dışına çıkartılması ve farklı ortamlarda bulunmalarının sağlanması için çaba sarf edilir. Belirli zamanlarda lüks bir lokantada yemek yenir, belirli zamanlarda piknik yaptırılır. Belirli aralıklarla şehir gezisine çıkılır. Onların hayata daha sıkı bağlanmasına katkıda bulunulur.

Huzurevi içerisinde de kutlamalar, eğlenceler, anmalar vb. sosyal faaliyete bulunmaları için çaba gösterilir. Bahçe bakımı, bahçedeki kuş ve ördeklerin bakımı, bitki yetiştirilmesi gibi bir kısım işleri yapmaları teşvik edilir.

Yaşlılık rahatsızlıkları nelerdir ?

Huzurevinde kalan yaşlıların yaşlanmaya bağlı bir kısım fiziksel rahatsızlıklarının mutlaka olmaktadır. Ancak demans, alzaimer yada benzeri yaşlıkla ortaya çıkan rahatsızlıklara daha sıkça rastlanmaktadır.

Huzurevinde kalan yaşlılar mutlu mudur ?

Uzmanlar huzurevlerinin Türk aile tipine uygun olmadığını, yaşlının aile ortamında daha mutlu olacağını ve huzurevlerinin hiçbir zaman bu aile ortamını yakalamasının mümkün olmadığını ve yaşlıya yerinde, evinde yada çocuklarının yanında bakımın onların ruhsal sağlığını daha olumlu etkileyeceğini ifade etmektedirler.

Gerçektende, huzurevinde kalan yaşlılara ne kadar iyi bakım sağlarsanız sağlayın, ne kadar özen gösterirseniz gösterin hepsinde ev ve evlat hasreti olduğu yadsınamaz bir gerçektir.

Ama şu da bir gerçektir ki; Türk aile yapısı da hızla çözülmektedir. Kadının çalışma hayatına girmesi, ailenin küçülmesi ve şehir hayatı artık hızla çekirdek aileye dönülmesine sebebiyet vermiştir.

Hızlı ve stresli yaşam ana baba ve evladın birlilkte oturmasının önüne geçmektedir. Aynı evde oturmayı deneyenler bile, yaşlı ile çocuğun farklı farklı ihtiyaçlarını bulunduğunu, farklı yemeklerden hoşlandıklarını, farklı televizyon kanalı seyretme ihtiyacı hissettiklerini kısa zamanda anlamakta, bu ve benzeri sebeplerle çatışmalar kaçınılmaz olmaktadır.

Bu nedenle, huzurevinde kalmamak için direnenlerin evlerinde çoğu zaman bir tas çorbaya hasret olduklarını, oda ortamlarını ısıtmak yada soğutmak için yeterli donanıma sahip olmadıklarını, hastalandıkları zaman bakanlarının bulunmadığını ve her gün ölürsem kapımı çalan olmaz endişesi taşıdıklarını yakından gözlemekteyiz.

Ayrıca yine gözlemekteyiz ki, huzurevinde ki düzenli ve planlı yaşam, yaşlı sağlığına uygun beslenme biçimi, uygun ısıtma ve soğutma, sağlık sorunlarına derhal müdahale yaşlının daha kaliteli bir yaşam sürmesine imkan sağlamakta, en azından yaşıtları ile aynı ortamda bulunma onlar için bir sosyal rahatlama olmaktadır.

Maalesef ülkemiz nüfusunun genç olduğu gibi yanlış bir kanaat hepimizde mevcuttur. Bu durum yaşlılıkla ilgili tartışma ortamının yaratılmasının, yaşlılık sorunlarının konuşulmasının hep önüne geçmiştir. Gerçektende ülkemiz genç bir nüfusa sahip bulunmasına rağmen, 6 milyonu aşkın yaşlı nüfusu olan da bir ülkedir. 6 Milyonluk nüfus bir çok Avrupa ülkesinin nüfusundan daha fazla bir nüfustur. Bu nedenle, yaşlılık ve sorunları artık ciddi anlamda ele alınmalı ve tartışılmalıdır.

Ülkemizde yaşlılar ne durumdadır ?

Yetersiz sosyal güvenceler, düşük emekli maaşları yaşlıların insan onuruna yakışır bir hayat sürdürmesini ve ömürlerinin kalan bölümlerini rahat geçirmesini engellemektedir.

Tıpkı Avrupa ülkesinde yaşayan yaşlılar gibi, yalnız yaşam sürdüren yaşlı sayısı hızla artmış, artık bizde de ölümünden birkaç gün sonra haberdar olunan yaşlı haberleri gazetelerde yer almaya başlamıştır.

Yaşlılar zor durumda ve bakıma muhtaçtır. Evlatlar maalesef ana babalarına gerektiği gibi bakamamaktadır.

Bakıma ihtiyacı bulunmasına rağmen yaşlı çocuklarından çekindiği, çocukları ise etraftan çekindiği için huzurevlerine başvuruda bulunamamaktadır.

Yaşlılar için neler yapabiliriz ?

Çok fazla bir şey yok. İnanın Yardım ve İyilik Vakfı onların rahat etmesi için gerekli her türlü ortamı hazırlıyor. Sadece ve sadece ilgiye ihtiyaçları var. Onları belirli aralıklarla ziyaret eder ve gönüllerini alırsanız, inanın çok mutlu olacaklar.

YAŞAMDAKİ BASAMAKLAR

Bebek:
Daha çok küçüğüm sütümü verin,
Oynamak isterim, bebek getirin.
Hastayım, derdimi diyemem öyle,
Doktorlara hemen beni götürün.

Çocuk:
Ben bebek değilim yalnız oynarım,
Bardağı, çatalı kendim tutarım.
Beni küçük sanma yaşım yedidir.
Hele çantam gelsin derse koşarım.

Genç:
Yerde savururum gökte yerim ben,
Bu konuda yoktur hiçbir kederim.
Baba kesesinden hepten giderim,
Olsaydı yanımda bir de sevgilim...
Yaşlıya saygı mı, duymadım onu,
Ben kendim bulurum kendi yolumu.
Kim bana verdi ki, ben de vereyim,
Uzatmam elimi, vermem kolunu.

İhtiyar:
Ben de gençliğimde böyle diyordum,
Yerde kazanarak, gökte yiyordum.
Vücudum yaşlandı, olmuyor artık,
Genç kuşaktan, anlayış bekliyorum.
Ben geldim sonuma, onlar da yolda,
Her şey boşa imiş, yalan dünyada.
Sen de hesap eyle yanlışlar yapma!
Bir gün yaşlanırsın, dönersin bana.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Huzurevinde Yaşlılar Nasıl Bir Yaşam sürdürür.?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Günün Nasıl Geçti Bey?

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Melekler Korusun :: Genel :: Serbest Kürsü-
Buraya geçin: